Sałatka z botwinki

Agnieszka
Obiad
03.07.2020 11:21
Sałatka z botwinki

Sałatka z warzyw pieczonych i surowych Składniki: - Duży pęczek botwiniki lub dwa małe - 4 jajka - ½ kg bobu - 6-8 młodych ziemniaków - 2 łyżki masła - 2 łyżki oleju - 2 łyżki soku cytryny - 1 łyżeczka miodu - Sól - Pieprz Przygotowanie: Jeśli masz czas i ochotę możesz z niego zrobić pyszny dresing: weź kilka truskawek, albo malin, zmiksuj, przetrzyj przez sito, przelej do słoiczka, dodaj do pure kilka łyżek sosu spod botwinki, zamknij słoiczek energicznie potrząsaj, aż powstanie gładki, słodko-kwaśny dresing. Wiemy, że nie każdy lubi botwinkę, co często wynika ze złych wspomnień z przeszłości, w których straszy zupa botwinkowa – kawałki czerwonych łodyg, pływające w różowym płynie, całość niespecjalnie pachnąca i lekko gorzka. Większe ziemniaki przekrój na połowy, włóż do dość dużego garnka zalej kilkoma szklankami zimnej wody, przykryj wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, gotuj na małym ogniu 12-15 minut. Sałatka z botwinki z jajkiem jest delikatna, lekko słodka, aromatyczna i bardzo pożywna. Sałatka z botwinki podczas duszenia wytwarza bardzo przyjemny sos, dodatkowo podkręcony miodem i sokiem z cytryny. Do sałatki z botwinki, którą mimo to zdecydowaliśmy się podać, podchodził z dużym dystansem. Łatwe Liczba porcji: 2 Sałatka z botwinki należy do tych dań, których raz spróbujesz i potem chcesz jeść na okrągło. Niedawno jeden z naszych znajomych, który wpadł do nas z odwiedzinami, przyznał, że ostatni raz jadł botwinę 30 lat temu. Krok 2 Zalej jajka zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Tak jest: sałatka z botwinki jest the best: delikatna, rozpływająca się w ustach, lekko słodka. Rozgrzej na szerokiej patelni 2 łyżki masła, kiedy się rozpuści dodaj 2 łyżki oleju. Kiedy ziemniaki będą ugotowane – nakłuj nożem, jeśli łatwo wchodzi jest już ok – odcedź je razem z bobem. Podawaj na ciepło z jajkami przekrojonymi na pół. Smacznego! Odkryj, dodaj łyżeczkę miodu i 2 łyżki cytryny, rozprowadź w sosie jakie wytworzył się podczas smażenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/salatka-z-botwinki-z-jajkiem-i-bobem/