Ciasto czekoladowe: 130 g mąki pszennej tortowej 2 duże jajka 140 g cukru trzcinowego ( użyłam cukru Demerara ) 30 g cukru białego 120 g masła 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 50 g kakao 55 g gorzkiej czekolady 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( można pominąć ) Krem czekoladowy: 230 g gorzkiej czekolady ( można pół na pół z mleczną ) 2 łyżki kakao 2 duże jajka 3 łyżki cukru ( jeśli używacie czekolady mlecznej wówczas mniej cukru, można nawet całkiem pominąć ) 5 łyżek wody 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( w granulkach lub w proszku ) 250 ml śmietany kremówki 36 % Nasączenie: 50 ml likieru kawowego ( lub świeżo zaparzonej kawy ) 50 ml wody Dodatkowo: 2 - 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru opcjonalnie - odrobina barwnika spożywczego, np. różowego lub czerwonego Wykonanie: No i wreszcie mogłam użyć kupionej już jakiś czas temu foremki w kształcie serca, na którą dość długo polowałam, a której jakoś wcześniej nie miałam okazji wypróbować. Jajka ( całe ) ubić z cukrem trzcinowym i cukrem białym na puszystą masę ( ubijać minimum 10 minut na najwyższych obrotach miksera ). Powiem szczerze - nie da się zjeść dużo na raz tego ciasta, jest bardzo sycące, ale na pewno zasmakuje każdemu kto kocha czekoladę. Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w naczyniu i ubić do sztywności ( jeżeli używacie barwnika, można go dodać już na samym początku ). Boki tortu można dowolnie udekorować, np. posypać kakao ( u mnie cukrowa posypka w kształcie serduszek ), lub pozostawić tylko posmarowane kremem. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i chwilę przestudzić w foremce, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. UWAGA: Jeśli po rozpuszczeniu czekolady i połączeniu się jej z resztą składników, otrzymana masa nie będzie miała płynnej konsystencji - nie należy się przejmować. U mnie tak się właśnie stało - masa w misce była bardzo gęsta, ale krem udał się znakomicie. Dodawać śmietanę na przemian z suchymi składnikami i mieszać szpatułką lub łyżką tylko do połączenia. Tradycyjny biszkopt zastąpiłam cięższym ciastem czekoladowym, a dolny blat posmarowałam cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki - aby nie było nudno i aby nadać torcikowi ciekawy charakter. Piec około 25 minut w temperaturze 170°C ( najlepiej z grzaniem góra - dół ), do suchego patyczka. Jajka umieścić na kilka sekund we wrzącej wodzie ( w celu ich sparzenia ). Zamiast foremki w kształcie serca można użyć zwykłej, okrągłej tortownicy o średnicy 21 - 22 cm. Ubitą śmietanę delikatnie wymieszać z czekoladową masą tak, aby nie było białych smug. Krem czekoladowy: Czekoladę połamać i umieścić w metalowej lub szklanej misce. Dodawać lekko przestudzoną czekoladową masę w kilku turach i miksować do połączenia. Następnie posmarować dżemem porzeczkowym ( bardzo sztywny dżem rozmieszać w miseczce do uzyskania bardziej smarownej konsystencji ). Ciasto przełożyć do formy w kształcie serca wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą/mąką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając resztę cukru. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania jednolitej masy.