Proporcje na 3 foremki o długości 23 cm Składniki: 700 g piersi 700 g filetów z udka kurczaka 500 g wątróbki 1/2 szklanki bulionu 2 duże jajka 2-3 łyżki rozpuszczonego masła sól pieprz 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego imbiru 3 garści pistacji 3 garści suszonych moreli kilka plasterków wędzonego boczku Wykonanie: Jego wykonanie nie jest tak pracochłonne, jak w przypadku klasycznego pasztetu, ponieważ mięsa przed pieczeniem nie gotujemy, tylko mielimy, a następnie pieczemy w wyżej wymienionej kąpieli wodnej. W tym roku postanowiłam nieco urozmaicić pieczone w domu pasztety, do czego i Was zachęcam, i przygotowałam delikatny pasztet drobiowy z dodatkiem suszonych moreli i pistacji. Pasztet pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni w kąpieli wodnej. Możemy je także upiec w kąpieli wodnej (foremki umieszczamy w większym naczyniu wypełnionym wodą), pasztet będzie wtedy delikatniejszy. Sławetny pasztet z zająca ma niepowtarzalny smak - to zdecydowanie mój faworyt - niestety dziś, kiedy to populacja zajęcy drastycznie zmalała, rzadko pojawia się na naszych stołach. Ugotowane, upieczone lub uduszone wcześniej mięso dokładnie mielimy, a następnie po wymieszaniu z dodatkami pieczemy w piekarniku. Na 5 minut przez zakończeniem pieczenia zwiększamy temperaturę do 180 stopni, żeby pasztet się nieco przyrumienił.