Zapraszam do eksperymentowania ;P Podstawowy przepis na pączki Składniki 1 kg mąki 80 g świeżych drożdży 10 żółtek 2 całe jajka 120 g cukru 120 g masła 2 łyżki spirytusu 400 ml mleka Jeśli chcecie przygotować pączki z innym nadzieniem np. budyniem, bitą śmietaną lub konfiturą, ciasto powinno być trochę grubsze (około 2 cm). Tradycyjnie nadziewamy je marmoladą, ale przepis jest na tyle uniwersalny, że każde jedno nadzienie będzie pasowało 😉 Dzielimy je na pół, żeby lepiej się z nim pracowało. Takie pączki oczyszczamy z nadmiaru mąki i pozostawiamy na 5 minut do lekkiego podrośnięcia. Dodajemy około 100 ml ciepłego (ale nie gorącego mleka) i odstawiamy na 10 minut. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Dodatkowo: 2-3 białka tłuszcz do smażenia marmolada cukier puder Drożdże zasypujemy 2 łyżkami cukru i rozcieramy je do całkowitego rozpuszczenia. Drugą połowę okręgów zanurzamy w białkach i przykrywamy nim ciasto z marmoladą. Mam dla Was klasyczny i stary przepis na pączki mojej babci. Na połowę z nich wkładamy marmoladę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Od wielu lat jest w naszej rodzinie i co roku z niego korzystamy. Nikt się zapewne więc nie zdziwi, że dzisiejszym przepisem będą właśnie pączki 😀