Zatem nie pozostaje nami nic innego, jak tylko przystąpić do pieczenia tarty, która poprawia nastrój:) Składniki (spód): 150 g herbatników maślanych, 1 białko, masło do nasmarowania formy Składniki (nadzienie): 3 żółtka, 350 ml wody, 200 g cukru, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 80 ml soku cytrynowego, 1 łyżka skórki otartej z cytryny, 30 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki Składniki (beza): 50 g cukru, 3 białka Przygotowanie (spód): również: Bananowiec bez pieczenia Ciasto marchewkowe Drożdżówki z jabłkami i kruszonką Szybkie rogaliki (Odwiedzono 994 razy, 1 wizyt dzisiaj) Do garnka dodać cukier, mąkę ziemniaczaną oraz mieszankę żółtek z wodą – całość wymieszać. Tartę cytrynową polecam również na święta – swym kwaskowym smakiem będzie się wyróżniać wśród słodkich makowców, serników, czy pierników. Białka odłożyć, a żółtka wymieszać trzepaczką z 350 ml wody. Całość wymieszać na jednolitą masę i przełożyć na upieczony wcześniej spód. Przygotowanie (beza): Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy krem zgęstnieje dodać sok i skórkę z cytryny oraz masło. Połącznie kruchego spodu z cytrynowym nadzieniem i beza mówi samo za siebie… Tarta cytrynowa sprawi nam wiele radości, a nasze kubki smakowe oszaleją z rozkoszy.