PIĄTEK: BŁYSKAWICZNE CURRY Z KURCZAKA

Agnieszka
Obiad
26.10.2018 9:48
PIĄTEK: BŁYSKAWICZNE CURRY Z KURCZAKA

Składniki: 300 g polędwiczek z kurczaka lub piersi z kurczaka 300 g małży lub krewetek (opcjonalnie) 2 duże cebule 1 puszka mleka kokosowego 1 puszka całych pomidorów 2 łyżki oleju 2 łyżeczki curry Szczypta kuminu Sok z połowy limonki lub cytryny (opcjonanie) Posiekana bazylia, kolendra lub pietruszka do przybrania Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ile curry jest w curry W Polsce curry rączej jest mało popularne i nazwa kojarzy się chyba głównie z przyprawą curry, czyli mieszanką rozmaitych orientalnych przypraw z dodatkiem sproszkowanych liści curry. Curry jest daniem niezwykle popularnym w Indiach, skąd w XVIII w. przywędrowało do Europy wraz z handlarzami z Kompanii Wschodnioindyjskiej, największej firmy tamtych czasów, przy której dzisiejsze Google, Apple i Facebook to małe biznesy. Kto choć raz był w Londynie czy innym brytyjskim mieście z pewnością zauważył, jak bardzo jest to powszechna na Wyspach potrawa, do zamówienia w licznych hinduskich i pakistańskich restauracjach oraz jako gotowce dostępne w hipermarketach. Krok 3 Pomidory z puszki przesiekaj i wlej do rondla z curry. Wtedy wsyp do niej 2 łyżeczki curry i kumin, zamieszaj smaż jeszcze z minutę. Curry z kurczaka to rozgrzewające danie, jak znalazł na tę porę roku. W języku Tamilów curry znaczy sos, który może zawierać mięso, owoce morza lub same warzywa. Liczba porcji: 2 Jest mnóstwo odmian curry o składzie zależnym od regionu, języka i wyzwanej religii kucharza. Krok 2 Wlej do rondla z cebulą mleko kokosowe, zagotuj aż zacznie delikatnie bulgotać. Do zrobienia prostego curry przyprawa curry wystarczy:) Podawaj curry z ryżem posypane zieleniną. Bardzo aromatyczne danie, pachnące korzennymi przyprawami, które zrobicie w 25 minut, fundując sobie podróż do krain dalekiego Orientu. Do naszego curry dodaliśmy też garść małży, które nadają potrawie delikatnego, morskiego smaku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/piatek-blyskawiczne-curry-z-kurczaka/