Mini pączusie cytrynowe

Monika
Desery
07.02.2018 22:21
Mini pączusie cytrynowe

składniki: 700 g mąki pszennej 5 żółtek 4-5 kopiastych łyżek śmietany 18 % 40 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 3 łyżki roztopionego masła 2 łyżki cukru 2 łyżki spirytusu lub octu 10% skórka otarta z jednej dużej cytryny 6 łyżek soku z cytryny tłuszcz do głębokiego smażenia Kółeczka z ciasta ułożyć na posypanym mąką blacie i zostawić na ok 15-20 minut do podrośnięcia. Do ciasta dodałam skórke i sok z cytryny dzieki temu pączucie maja cytrynowy posmak, który mozna jeszcze wzmocnić cytrynowym lukrem. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać żółtka, śmietanę, spirytus, skórkę i sok z cytryny oraz roztopione masło. Aby ciasto nie przyklejało się do kieliszka należy co jakić czas jego krawędź oprószyć mąką. Pączusie smażyć na złoty kolor z obu stron. Potem ciasto przełożyć na blat i lekko zagnieść.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2018/02/mini-paczusie-cytrynowe.html