Specjalizuję się w konsultacjach i planowaniu indywidualnych zaleceń i diet dla: – osób z nadwagą i otyłością – chorujących na cukrzycę typ 1 i 2 – osób z alergiami, nietolerancjami pokarmowymi – zmagających się z problemem insulinooporności, hipoglikemii reaktywnej – chorujących na Hashimoto, niedoczynność i nadczynność tarczycy – kobiet w ciąży i karmiącymi piersią – osób aktywnych fizycznie – dzieci oraz dorosłych suma wymienników (WM) = 0.32, w tym procent WBT = 43 Składniki opakowanie serka białego naturalnego 150g 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka spirytusu lub wódki 3 łyżki erytrolu (30g) lub więcej jeżeli lubisz bardzo słodko 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej (150g) 1 jajo (ok 50g) olej do smażenia do dekoracji 2 łyżki pudru z erytrolu Wykonanie Serek przełóż do miski, dodaj jajo, ekstrakt waniliowy, wódkę/spirytus. Tutaj podaję Ci kilka lików do czwartkowych wypieków m.in. na: wegańskie pączki bez cukru, mini pączki bez cukru, mleka i jaj, czy pączki dyniowe pieczone bez cukru i mleka. W tłusty czwartek można poszaleć z jedzeniem słodkości, w końcu to jeden dzień w roku, w którym kalorie się nie liczą 😉 . Jeżeli wolisz faworki, to zapraszam tutaj po przepis na wegańskie faworki bez cukru, a tutaj po faworki w wersji jajecznej, ale bez mleka i cukru. Ilość to 20 sztuk Wartość odżywcza i wymienniki 1 sztuki to: WW = 0.47, WBT = 0.35., kcal = 57.2, węglowodany z błonnikiem = 5.22g, błonnik = 0.5g, białko = 2.15g, tłuszcz = 3.05g, Jeżeli szukasz więcej przepisów na zdrowe słodkości bez cukru to znajdziesz je w mojej drukowanej książce Na pół słodko. Jeżeli chcesz się umówić na konsultację online lub stacjonarnie w Warszawie w Alergo- Med przy ul.Lanciego 12 to napisz do mnie: [email protected] Zapraszam do kontaktu Anna Englisz Witam Cię w świecie zdrowych słodkości i diety bez cukru Anna Englisz Z wykształcenia i zamiłowania jestem dietetykiem, specjalistą ds żywienia człowieka. Orkiszowe oponki bez cukru słodzone erytrolem to przepis, który możesz śmiało wypróbować zarówno w tłusty czwartek jak i inne dni tygodnia. Stolnicę oprósz mąką, wyłóż ciasto, rozwałkuj na grubość ok 1-2cm, wykrój kółka np. szklanką, a środek wykrój kieliszkiem lub małą okrągłą foremką. Ukończyłam studia magisterskie i inżynierskie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz podyplomowe Studium Pedagogiczne SGGW w Warszawie. Piecz je w temperaturze 180 st. C przez ok 15-20 minut, program pieczenia góra-dół bez termoobiegu. Smaż na złoty kolor z obu stron, przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.