Owoce zapiekane pod kruszonką

Ewa
Desery
06.02.2018 11:11
Owoce zapiekane pod kruszonką

Tą pierwszą woli mój mąż, druga z kolei bardziej mi przypadła do gustu;) Owoce: 500-600 g mrożonych owoców (może to być gotowy mix, ale warto również dodać śliwki i truskawki) 2 jabłka szczypta cynamonu cukier wanilinowy Kruszonka I: 60 g brązowego cukru 150 g zmielonych na pył herbatników 50 g mąki 4-5 łyżek płatków owsianych 140 g masła LUB: Kruszonka II: 60 g cukru brązowego 50 g zmielonych na pył herbatników 60 g mielonych migdałów 70-80 g płatków owsianych 75 g masła Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na mniejsze kawałki. W wersji de lux owoce można podać z gałką lodów – jak rozpusta, to rozpusta;) Poniżej przedstawiam Wam dwie wersji kruszonki. Z kolei takie kwaśne owoce jak wiśnie, porzeczki i jeżyny równoważą słodycz kruszonki i też dobrze tu pasują. Owoce przekładamy do większej formy żaroodpornej lub specjalnych kokilek (ja dysponuję tylko 4 kokilkami, resztę owoców zapiekłam w blaszce do pieczenia 20x20cm). Owoce można skomponować dowolne – osobiście najbardziej lubię mixy, ale koniecznie z dodatkiem śliwek i truskawek lub malin. Jeśli używamy kwaśnych owoców takich jak np porzeczki czy wiśnie, możemy całość delikatnie dosłodzić niewielką ilością cukru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2018/02/06/owoce-zapiekane-pod-kruszonka/