Składniki: 500 g obranych ziemniaków 200-225 g mąki pszennej 1 jajko 750 g mrożonego szpinaku (liście) 1 cebula 2 ząbki czosnku duża szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 łyżeczka masła (przepis na około 14 knedli) Na maśle rumienimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Na początek dajcie 200 g mąki (ja na tym poprzestałam), jeżeli ciasto nadal bardzo się klei do rąk, dodajcie resztę mąki. Tydzień temu robiłam pierwsze podejście do tych tytułowych, ale udało mi się kupić tak syfiasty szpinak, że wylądował w koszu (a jedzenia naprawdę nie wyrzucam). Pamiętajcie żeby na początku delikatnie je wymieszać, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Dziś stanęło na knedlach, które robiłam może z trzeci raz w życiu. Knedle są smaczniejsze, jak nie są na maksa nafaszerowane mąką. Dodajemy do tego mrożony szpinak, maksymalnie odparowujemy wodę, porządnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Podobne przepisy: Knedle ze śliwkami Knedle z mięsem z rosołu