Bakłażan pod parmezanem

Agnieszka
Obiad
05.02.2018 23:48
Bakłażan pod parmezanem

Rozgrzej szeroką patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) lub rondel, dodaj ze 2 łyżki oliwy i po chwili połóż na niej tyle krążków bakłażana ile się zmieści. Jest niezwykle łatwe do zrobienia, składa się z trzech składników, wspaniale pachnie i prezentuje się na talerzu. Liczba porcji: 4 Trudno uwierzyć, że podpieczony na patelni parmezan zapieczony z prostym sosem pomidorowym i parmezanem można podać jako wykwintną przystawkę, albo wykorzystać jako sycący lunch do pracy. Włóż bakłażany na środkową półkę i piecz przez 15-20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Naszym zdaniem najlepiej sprawdzi się zapiekanka składająca się z dwóch warstw bakłażana. Składniki: 2 średniej wielkości bakłażany 2 puszki całych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku Bakłażan pod parmezanem – to absolutny klasyk włoskiej kuchni, najprostszy z najprostszych, a przy tym wykwintny i niezwykle smaczny. Ułóż na nim warstwę bakłażana, polej sosem i posyp parmezanem. Dodaj pomidory z puszki, zagotuj i duś bez przykrycia przez 15 minut. Zrobisz go na bazie trzech składników w 40 minut. Zapieczony bakłażan staje się kremowy, przesycony smakiem zawiesistego sosu i parmezanu. Smaż dotąd, aż bakłażan ładnie się zarumieni. 4 osoby będą się delektować za 15 zł. Smaż na średnim ogniu przez 8 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/baklazan-pod-parmezanem-3-skladniki/