Składniki na około 3 litry: 500 g białej fasoli 400 g kiełbasy 250 g boczku wędzonego duża cebula 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 2 łyżki suszonego majeranku łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól, pieprz olej lub oliwa - Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (kilka cm powyżej poziomu fasoli) i odstawić na noc do namoczenia. W jego skład wchodzi biała fasola tzw. Piękny Jaś, którą dusi się w gęstym pomidorowym sosie z dodatkiem podsmażonego boczku i kiełbasy. - Na tłuszczu pozostałym po boczku zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać czosnek i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Fasolka po bretońsku Treściwa i rozgrzewająca fasolka po bretońsku to klasyczna kuchnia polska. Wszystko razem podsmażyć i po kilku minutach dodać również do fasolki. Do tego obowiązkowo kromka dobrego pieczywa lub kajzerka i mamy sycący zimowy obiad.