🙂 Składniki: – 300g mąki pszennej – 260ml ciepłej wody – 11g suchych drożdży – 1 łyżka cukru – 1/2 łyżeczki soli – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Po tym czasie rozgrzać olej w rondelku, umoczyć łyżeczkę w gorącym oleju, nabrać łyżeczkę ciasta i ostrożnie wrzucić ciasto (z małej wysokości by nie pryskało) na rozgrzany olej. Dodatkowo: – olej do smażenia – miód do polania gotowych pączków – cukier puder lub posiekane orzeszki do posypania pączków. Ciasto ma tendencje do unoszenia się na powierzchni oleju, dlatego należy co jakiś czas przewracać loukoumades na drugą stronę. Drożdże rozpuścić w 50ml ciepłej wody, dodać cukier, wymieszać i odstawić na około 5 minut. Ale uważajcie na te małe podstępne kuleczki, są tak pyszne, że trudno im się oprzeć i zbyt szybko znikają z talerza Gotowe ciasto będzie miękkie i elastyczne i będzie się kleiło do rąk, ale nie dodawajcie więcej mąki, ponieważ wtedy pączki będą twarde.