Na dużą imprezową porcję: 1/2 główki białej kapusty około 600g cienkiej kiełbasy 200g wędzonego boczku 3-4 duże ziemniaki 2 papryki czerwone 2-3 średniej wielkości cebule 250 g pieczarek 5 szkl. Wrzucamy liście laurowe oraz ziela angielskie, wstępnie doprawiamy słodką papryką, solą (nie za dużo, jeśli używać będziemy bulionu) oraz pieprzem. bulionu 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek mielona słodka papryka ostra papryka przyprawa ognista – wg uznania sól, pieprz Kapustę szatkujemy. Porcja jest solidna i spokojnie wystarczy na 2-3 dni 🙂 O ile normalnie nie przepadam za pikantnymi potrawami, to to danie stanowi wyjątek. Do boczku dodajemy kiełbasę i smażymy dalej, aż do lekkiego zarumienienia (ja dodaję część kiełbasy do boczku, a potem smażę drugą partię samej kiełbasy). Na patelnię – jeśli jest taka potrzeba – wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę. Na koniec doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem oraz ostrą papryką i przyprawą ognistą. Kiełbasę kroimy na półplasterki, boczek w kostkę.