Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy go wzdłuż na pół, a następnie na kwadraty – 6 sztuk (ciasto można również podzielić na 12 mniejszych kawałków, wówczas należy przekroić wzdłuż na 3 części). Będzie pysznie jeśli odpowiednio wyraziście doprawicie farsz, więc nie żałujcie przypraw (aczkolwiek polecam dodawać je z umiarem i próbować, próbować, próbować…);) 1 op. ciasta francuskiego xl 250 g świeżego szpinaku 250 g serka Ricotta czosnek granulowany sól, pieprz Szpinak myjemy, przebieramy. Przelewamy na sicie wrzącą wodą (aż liście zwiędną – wody wystarczy nalać do połowy czajnika). Udostępnij Zapisz Kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego – pierożki ze szpinakiem i ricottą. Gdy szpinak przestygnie ponownie odciskamy go z nadmiaru wody po czym przekładamy na deskę i drobno siekamy.