Smacznego tłustego czwartku 🙂 Składniki /ok 50 sztuk: – 30 dkg mąki – 4 żółtka – 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% – 1/2 proszku do pieczenia – szczypta soli – trochę spirytusu – 1 l oleju rzepakowego lub smalcu – do posypania cukier puder Przygotowanie: Jeśli do tej pory jeszcze nie robiliście w domu sami faworków 🙂 może skusicie się, żeby w tym roku nadrobić zaległości kulinarne 🙂 Rozwałkowane ciasto kroimy w podłużne paski (prostokąty) a następnie w mniejsze .Na środku każdego mniejszego prostokąta robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 milimetra (musi być bardzo cienkie jeśli chcemy by nasze chrusty były lekkie). Karnawał dobiega końca i tym samym już w tym tygodniu będziemy obchodzić tłusty czwartek.