A jak odważyłam się zrobić majonez wegański z aquafaby, czyli wody po ciecierzycy, to od tamtej pory, nie robię już tego z żółtka. łyżka startego imbiru łyżka maku Aquafabę, sok z cytryny, sól i musztardę umieszczam w wysokim naczyniu i miksuję blenderem około 2 minut na największych obrotach (do spienia się). Dodatek imbiru i maku to inspiracja zaczerpnięta z ksiażki Sztuka dobrego jedzenia sióstr Hemsley - przyprawy świetnie podkręcają smak, ale jeśli je pominiecie otrzymacie po prostu wspaniały tradycyjny w smaku majonez. Ci, którzy próbowali zrobić majonez z żółtka wiedzą, że należy ostrożne i cienkim strumieniem wlewać olej,a i tak istnieje ryzyko zważenia się sosu. W wegańskim majonezie z aquafaby nie musicie tym się przejmować. łyżka soku z cytryny łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki soli około 2 szkl oleju