Składniki: na 16 kromek 1 szklanka płatków gryczanych (130 g) 1 szklanka płatków jaglanych (130 g) 30 g pestek słonecznika 30 g pestek dyni 50 g mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego 1 płaska łyżeczka soli 2 szklanki wody Wykonanie: W misce wymieszać wszystkie suche składniki (można zostawić część słonecznika do posypania na wierzchu), wlać ciepłą wodę, mieszać aż masa wyraźnie zgęstnieje i zwiąże większość wody. Piekłam tylko w formie silikonowej, nie wiem, jak się będzie wyjmować z metalowej, być może przy metalowej w ogóle nie będzie to konieczne – chodzi o to, że przy silikonowej nie powstaje skórka z zewnątrz chleba, jeżeli chleb jest pieczony cały czas w formie, stąd polecam go wyjąć. Jednak sporo dodatków w sklepowym pieczywie bezglutenowym jest kompletnie niepotrzebnych, a dodatkowo robi się je na bazie mąki z białego ryżu czy kukurydzianej, które mają bardzo małą wartość odżywczą, a czasem zawiera też taki dziwny twór jak skrobia pszenna bezglutenowa… Nagrzać piekarnik do 180°C, chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut, następnie wyjąć z formy* (uwaga, żeby się nie poparzyć) i piec na kratce jeszcze około 20 minut. Użyłam płatków jaglanych i gryczanych, tym razem z pestek dałam tylko dynię i słonecznik i postanowiłam wykorzystać mielone siemię lniane (takie, które kupuje się gotowe już zmielone i częściowo odtłuszczone) jako składnik sklejający. Niestety jest pełne dodatków, część z nich jest faktycznie potrzebna, żeby uzyskać bezglutenowy wypiek o odpowiedniej strukturze, ponieważ to właśnie gluten odpowiada za gąbczastą strukturę pieczywa czy ciast. 4 lutego 2018 autor: Małgorzata Rusek Po udanej próbie z chlebem z płatków owsianych i ziaren nabrałam ochoty na dalsze eksperymenty. Metalowa forma bardziej się nagrzewa, więc może bez wyjmowania chleb przypiecze się z zewnątrz.