Składniki
Składniki na biszkopt:
4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 łyżka octu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 gram cukru
110 gram mąki tortowej
10 gram mąki ziemniaczanej
Składniki na masę cytrynowo-budyniową:
1 szklanka wody
3 żółtka
3 budynie śmietankowe
3 szklanki wody
1 szklanka cukru
4 cytryny ( wycisnąć sok)
200 gram masła
Składniki na bitą śmietanę:
400 ml śmietanki 36%
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
140 gram herbatników
kakao
Przepis
Przygotowanie biszkoptu:
W miseczce miksujemy ze sobą cztery żółtka, jedną łyżeczkę octu oraz półtora łyżeczki proszku do pieczenia.
W dużej misce miksujemy białka z dodatkiem cukru. Do ubitych na sztywno białek dodajemy wcześniej przygotowaną masę jajeczną nadal cały czas miksująć.
Ostatnim krokiem przygotowania naszego ciasta na biszkopt jest przesianie do masy mąki tortowej oraz mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie masy:
W misce łączymy ze sobą szklankę wody, trzy żółtka, trzy opakowania budyniu śmietankowego oraz jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość miksujemy do powstania jednolitej masy.
W dużym garnku zagotowujemy dwie szklanki wody ze szklanką cukru oraz wyciśniętymi sokami z 4 cytryn.
Następnie dodajemy roztwór z budyniu i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Masę odstawiamy do ostudzenia. Ostudzoną masę łączymy z masłem przy użyciu miksera.
Przygotowanie warstwy w bitej śmietany:
W dużym naczyniu miksujemy na sztywną masę 400 mililitrów śmietanki 36% z dodatkiem łyżki cukru wanilinowego oraz łyżki cukru pudru.
Ostateczne wykonanie ciasta:
Na ostudzony biszkopt wylewamy masę budyniowo- cytrynową, następnie wykładamy warstwę z bitej śmietany, na którą wykładamy biszkopty. Tak przygotowane ciasto posypujemy kakao i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
I gotowe.
Życzymy smacznego.