Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO)

Ewelina
Ciasta
01.02.2018 14:10
Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO)

Składniki

Składniki na biszkopt:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)

1 łyżka octu

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

150 gram cukru

110 gram mąki tortowej

10 gram mąki ziemniaczanej

Składniki na masę cytrynowo-budyniową:

1 szklanka wody

3 żółtka

3 budynie śmietankowe

3 szklanki wody

1 szklanka cukru

4 cytryny ( wycisnąć sok)

200 gram masła

Składniki na bitą śmietanę:

400 ml śmietanki 36%

1 łyżka cukru wanilinowego

1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

140 gram herbatników

kakao

Przepis

Przygotowanie biszkoptu:

W miseczce miksujemy ze sobą cztery żółtka, jedną łyżeczkę octu oraz półtora łyżeczki proszku do pieczenia.

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #1

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #2

W dużej misce miksujemy białka z dodatkiem cukru. Do ubitych na sztywno białek dodajemy wcześniej przygotowaną masę jajeczną nadal cały czas miksująć.

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #3

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #4

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #5

Ostatnim krokiem przygotowania naszego ciasta na biszkopt jest przesianie do masy mąki tortowej oraz mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #6

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #7

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #8

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #9

Przygotowanie masy:


W misce łączymy ze sobą szklankę wody, trzy żółtka, trzy opakowania budyniu śmietankowego oraz jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość miksujemy do powstania jednolitej masy.

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #10

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #11

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #12

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #13

W dużym garnku zagotowujemy dwie szklanki wody ze szklanką cukru oraz wyciśniętymi sokami z 4 cytryn.

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #14

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #15

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #16

Następnie dodajemy roztwór z budyniu i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #17

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #18

Masę odstawiamy do ostudzenia. Ostudzoną masę łączymy z masłem przy użyciu miksera.

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #19

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #20

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #21

Przygotowanie warstwy w bitej śmietany:

W dużym naczyniu miksujemy na sztywną masę 400 mililitrów śmietanki 36% z dodatkiem łyżki cukru wanilinowego oraz łyżki cukru pudru.

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #22

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #23

Ostateczne wykonanie ciasta:

Na ostudzony biszkopt wylewamy masę budyniowo- cytrynową, następnie wykładamy warstwę z bitej śmietany, na którą wykładamy biszkopty. Tak przygotowane ciasto posypujemy kakao i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #24

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #25

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #26

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #27

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #28

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #29

I gotowe.

Życzymy smacznego.

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #30

Zdjęcie Kremowe ciasto cytrynowe na biszkopcie (WIDEO) #31