Składniki
Składniki na spód ciasta:
18 biszkoptów
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki przegotowanej i ostudzonej wody
1 łyżka cukru pudru
Składniki na masę budyniowo-cytrynową:
⅓ szklanki soku z cytryny + ⅓ szklanki soku z cytryny (do wymieszana budyniu)
1,5 szklanki soku pomarańczowego
130 gram masła
1 szklanka cukru
Masa jogurtowo-galaretkowa:
2 sztuki galaretki cytrynowej
200 ml gorącej wody
600 gram jogurtu naturalnego
3 łyżeczki cukru pudru
Składniki na galaretkę:
2 galaretki cytrynowe
0,9 litra gorącej wody
Przepis
Przygotowanie spodu ciasta:
W małej miseczce mieszamy dwie łyżki soku z cytryny z 3 łyżkami przegotowanej i ostudzonej wody z jedną łyżką cukru pudru. W tak przygotowanym roztworze moczymy kolejno nasze biszkopty. Tak przygotowane biszkopty wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia o wymiarach 24 cm na 28 cm.
Przygotowanie masy budyniowo-cytrynowej
Do garnka wyciskamy świeży sok z cytryny (około ⅓ szklanki) oraz półtora szklanki soku pomarańczowego. Do soków dodajemy masło, szklankę cukru. Całość podgrzewamy i łączymy z sobą. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą sok z cytryny z dwoma bydyniami waniliowymi. Tak przygotowany roztwór wlewamy do gotującego się soku i mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Tak przygotowaną masę odstawiamy do ostudzenia.
Dwa opakowania galaretki cytrynowej rozpuszczamy w 200 mililitrach gorącej wody. Galaretkę dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Na nasze biszkopty wylewamy ostudzoną masę bydyniowo-cytrynową.
Odstawiamy na chwilę do stężenia.
W międzyczasie miksujemy ze sobą 600 gram jogurtu naturalnego z wcześniej przygotowaną galaretką oraz trzema łyżkami cukru pudru. Całość dokładnie miksujemy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Na wczęsniej wyłożoną masę budyniowo-cytrynową wykładamy wastę herbatników, które następnie zalewamy masą z galaretki i jogurtu naturalnego.
W ostatnim kroku rozpuszczamy dwie galaretki cytrynowe w 0,9 litra gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Ostudzoną galaretkę wylewamy na wcześniejszą warstwę ciasta. Całość dekorujemy delicjami i gotowe.
Ciasto powinno poleżeć jeszcze minimum przez godzinę w lodówce.
Życzymy smacznego!