Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO)

Ewelina
Ciasta
10.01.2018 17:32
Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO)

Składniki

Składniki na spód ciasta:

18 biszkoptów

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki przegotowanej i ostudzonej wody

1 łyżka cukru pudru

Składniki na masę budyniowo-cytrynową:

⅓ szklanki soku z cytryny + ⅓ szklanki soku z cytryny (do wymieszana budyniu)

1,5 szklanki soku pomarańczowego

130 gram masła

1 szklanka cukru

Masa jogurtowo-galaretkowa:

2 sztuki galaretki cytrynowej

200 ml gorącej wody

600 gram jogurtu naturalnego

3 łyżeczki cukru pudru

Składniki na galaretkę:

2 galaretki cytrynowe

0,9 litra gorącej wody

Przepis

Przygotowanie spodu ciasta:

W małej miseczce mieszamy dwie łyżki soku z cytryny z 3 łyżkami przegotowanej i ostudzonej wody z jedną łyżką cukru pudru. W tak przygotowanym roztworze moczymy kolejno nasze biszkopty. Tak przygotowane biszkopty wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia o wymiarach 24 cm na 28 cm.

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #1

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #2

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #3

Przygotowanie masy budyniowo-cytrynowej

Do garnka wyciskamy świeży sok z cytryny (około ⅓ szklanki) oraz półtora szklanki soku pomarańczowego. Do soków dodajemy masło, szklankę cukru. Całość podgrzewamy i łączymy z sobą. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą sok z cytryny z dwoma bydyniami waniliowymi. Tak przygotowany roztwór wlewamy do gotującego się soku i mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Tak przygotowaną masę odstawiamy do ostudzenia.

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #4

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #5

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #6

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #7

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #8

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #9

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #10

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #11



Dwa opakowania galaretki cytrynowej rozpuszczamy w 200 mililitrach gorącej wody. Galaretkę dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #12

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #13

Na nasze biszkopty wylewamy ostudzoną masę bydyniowo-cytrynową.

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #14

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #15

Odstawiamy na chwilę do stężenia.

W międzyczasie miksujemy ze sobą 600 gram jogurtu naturalnego z wcześniej przygotowaną galaretką oraz trzema łyżkami cukru pudru. Całość dokładnie miksujemy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #16

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #17

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #18

Na wczęsniej wyłożoną masę budyniowo-cytrynową wykładamy wastę herbatników, które następnie zalewamy masą z galaretki i jogurtu naturalnego.

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #19

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #20

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #21

W ostatnim kroku rozpuszczamy dwie galaretki cytrynowe w 0,9 litra gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Ostudzoną galaretkę wylewamy na wcześniejszą warstwę ciasta. Całość dekorujemy delicjami i gotowe.

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #22

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #23

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #24

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #25

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #26

Ciasto powinno poleżeć jeszcze minimum przez godzinę w lodówce.

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #27

Zdjęcie Cytrynowiec - Ciasto BEZ PIECZENIA (WIDEO) #28

Życzymy smacznego!