STEK Z TUŃCZYKA Z SOSEM CHRZANOWO-KOPERKOWYM

Obiad
01.02.2018 13:22
STEK Z TUŃCZYKA Z SOSEM CHRZANOWO-KOPERKOWYM

Poprzez podwójne obracanie na patelni grillowej uzyskałam na rybie fajną kratkę, która się ładnie prezentowała na tle gęstego, białego sosu. Wersja do druku Ilość - 1 osoba Składniki: - stek z tuńczyka (mój ważył ok. 230 g) - 100 g śmietany 18% do zup i sosów - łyżka masła - ząbek czosnku - garść posiekanego koperku - łyżeczka chrzanu ze słoiczka - odrobina oliwy - sól - pieprz Obróć ponownie na poprzednią stronę, podgrzewaj jeszcze chwilkę i ponownie przewróć na drugą stronę. W garnuszku lub na małej patelni rozgrzej łyżkę masła i wrzuć na nie czosnek. Przepis jest prosty, ale musisz mimo wszystko uważać - jeśli zbyt długo będziesz trzymać tuńczyka na ogniu, to wyjdzie suchy jak wiór. Twój stek z tuńczyka z sosem chrzanowo-koperkowym jest już gotowy! Rozgrzej patelnię grillową (lub zwykłą, do której ryba nie będzie przywierać) i ułóż na niej tuńczyka. Po środku będziesz widział pasek surowego mięsa, dlatego gdy będzie on zajmował mniej więcej 1/3 grubości ryby zdejmij ją z patelni i daj jej odpocząć. - Na talerz przełóż łyżką sos, a na nim ułóż rybę. Ja zrobiłam stek z tuńczyka z sosem chrzanowo-koperkowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opycha.pl/stek-z-tunczyka-z-sosem-chrzanowo-koperkowym/