Składniki na 9 średnich kotlecików: 500g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego), 1 średnia cebula, 1,5 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy miodowej, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka pieprzu, sól wg smaku, 70g wody- przegotowanej lub mineralnej niegazowanej, 1 średni pomidor, 70g sera żółtego (użyłam edamskiego),1 łyżka oleju, 2 łyżki bułki tartej. W tym czasie ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i wymieszać z pomidorem pokrojonym w drobną kostkę. Takie łódeczki z mięsa mielonego z pomidorkiem i serem wymyśliłam ostatnio na obiad. Po 15 minutach wyjąc łódeczki z piekarnika, posypać serem z pomidorem i piec przez kolejne 7-10 minut. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, połączyć z mięsem. Specjalnie zapisałam ilości wszystkich składników, które dodałam do mięsa, aby nie zapomnieć i podzielić się z Wami.