Pewnie każdy ma swój ulubiony przepis na omlet z chia, ja podzielę się swoim, może komuś przypadnie do gustu Składniki: – 2 łyżki nasion chia – 2 jajka – 4 łyżki mleka – 3 łyżki mąki kukurydzianej – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta czubrycy zielonej – szczypta pieprzu ziołowego – sól wg smaku – 1/2 łyżeczki ulubionego tłuszczu do smażenia Włączenie do diety nasion chia usprawnia pracę układu trawiennego, zwalcza wolne rodniki, poprawia niektóre parametry krwi, co korzystnie wpływa na profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu drugiego, wzmacnia układ kostny, chroni wątrobę, jelita oraz nerki, zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych, poprawia wchłanialność substancji odżywczych z innych pokarmów, działa detoksykująco na organizm, poprawia pamięć i koncentrację, zapewnia prawidłowy wzrost i regenerację tkanek. Znajdziemy w nich: błonnik, białko (łatwo przyswajalne, rozpuszczalne w wodzie), tłuszcz (z czego większość stanowią kwasy omega-3), cynk, wapń, selen, potas, żelazo, magnez oraz fosfor, a także witaminy: B1, B2 i B3. Z tego względu nasiona chia są szczególnie polecane dla dzieci, kobiet w ciąży oraz osób starszych i w okresie rekonwalescencji. Jajka wymieszać z nasionami i odstawić na około 3-4 minuty, następnie dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać by pozbyć się grudek. Dwie łyżki stołowe (około 140 kcal) chia pokrywają w 1/3 zapotrzebowanie na zawarte w nich składniki odżywcze.