Mini ptysie z kremem budyniowym

Justyna
Desery
28.01.2018 10:00
Mini ptysie z kremem budyniowym

Składniki:Ptysie: - 1 szklanka wody - 125g masła/margaryny - 1 szklanka mąki pszennej - 4 jajka - 500ml mleka - 2 budynie waniliowe - 3 łyżki cukru - 200g masła/margaryny Przygotowanie: Ptysie: - W garnku z grubym dnem gotujemy wodę z masłem/margaryną. Krem budyniowy: - 1,5 szklanki mleka doprowadzamy w garnku do wrzenia, a w pozostałej połowie szklanki mleka, rozprowadzamy 2 proszki budyniu z 3 łyżkami cukru. - Na koniec ptysie oprószamy cukrem pudrem i podajemy najlepiej od razu, gdyż ciasto z czasem będzie robiło się miękkie od kremu. Na gotującą się już wodę z tłuszczem, wsypujemy mąkę, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. - Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu, aż do całkowitego jego wykorzystania. - Ptysie wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut, upieczone wyciągamy na talerze, lub kratkę do studzenia, studzimy. - Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami, dodając je stopniowo, po jednym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.niepieprz.pl/mini-ptysie-z-kremem-budyniowym/