Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 50g miękkiego masła 1 żółtko 2 jajka szczypta soli 150ml gorącej wody Farsz: 200g boczku wędzonego 2 cebule 1kg ziemniaków sól, pieprz Przygotowanie: Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Sklejone pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, na małym ogniu, a od momentu kiedy zaczną wypływać na powierzchnię, gotujemy jeszcze 3-4 minutki. Do podsmażonego boczku z cebulą, dodajemy starte ziemniaki mieszamy i całość często mieszając, podduszamy około 10-15 minut aż ziemniaki zmiękną. Do tych nietypowych pierogów, zachęcił mnie jakiś czas temu Kuba Kuroń, który wrzucił na Instagrama zdjęcie swoich obsmażuchów, właśnie z surowymi, tartymi ziemniakami. Kiedy się zarumieni, dodajemy cebulę, mieszamy i podsmażamy razem, do momentu aż cebula również będzie ładnie podsmażona, zarumieniona. Wałkujemy cienko ciasto, wykrawamy kółka szklanką, lub obręczą, nakładamy na każde kółko po 1 łyżeczce farszu, sklejamy pierogi.