Fit Pizza orkiszowa + KONKURS

Sylwia
Fit
27.01.2018 11:02
Fit Pizza orkiszowa + KONKURS

Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 6 – 8 kawałków (średnica pizzy 30 cm) Składniki: Ciasto: 300 g mąki orkiszowej 20 g świeżych drożdży 200 ml letniej wody 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Sos pomidorowy: 400 g pomidorów z puszki (obranych i pokrojonych) 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatki: 100 g szynki dojrzewającej (szwardzwaldzkiej) 100 g sera pleśniowego 150 g mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych garść rukoli Przygotowanie: Ciasto: Jeśli nie macie takiego kamienia możecie: – formę posypać mąką krupczatką, co dzięki niej pizza będzie chrupiąca, – kupić taki kamień na stronie: https://artigiano.pl/9-kamienie-do-pizzy – wygrać kamień w konkursie poniżej! Zadanie konkursowe polega na udostępnieniu linka do przepisu (LINK) na facebook’u i napisaniu w komentarzu: Jakich składników użyłabyś/aś do przygotowania swojej pizzy marzeń? Zdanie konkursowe polega na udostępnieniu linka do przepisu (LINK) na facebook’u i napisaniu w komentarzu: Jakich składników użyłabyś/aś do przygotowania swojej pizzy marzeń? Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny) i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty (sos można zmiksować za pomocą blendera na gładka konsystencję). Ostrożnie umieść ciasto na rozgrzanym granicie (można użyć do tego łopaty, papieru do pieczenia lub cienkiej deski do krojenia) i piec przez około 5-7 minut. Zwycięzca zobowiązany jest do przesłania swoich danych adresowych potrzebnych do wysyłki nagrody w ciągu 3 dni od dnia ogłoszenia wyników na adres [email protected]. Po tym czasie na pizzę wyłożyć szynkę, pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojone pomidorki i piec jeszcze przez 3 – 5 minut. Parę minut przed pieczeniem na pizzę wyłożyć resztę składników Poprzedni 1 z 15 Następny Ja swoją pizzę zrobiłam na specjalnym kamieniu do pizzy marki ARTIGIANO, dzięki któremu pizza wyszła idealnie chrupiąca od spodu i nie przywarła do blachy jak mi się czasem wcześniej zdarzało. Jak używać kamień do pizzy: Włóż suchy kamień do piekarnika i grzej go przez 30 minut w 220-250 stopniach. Kamień mogę z czystym sumieniem polecić wszystkim osobą, które są wielbicielami domowej pizzy, bo rozprowadza on ciepło równomiernie na całej powierzchni i przyśpiesza pieczenie. Następnie wyrabiać ciasto ręką przez około 15 minut (do czasu, aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk). Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Uczestnikiem konkursu jest osoba, która w czasie trwania konkursu wykona oba zadania konkursowe. Dodatkowo przygotowałam ją na granicie co sprawiło, że ciasto wyszło chrupiące jak z pizzerii. Nagrodą w konkursie jest zestaw: Kamień do pieczenia pizzy + łopatka o wartości 169 zł. Nagroda zostanie wysłane przez sponsora w ciągu 3 dni roboczych od momentu otrzymania danych adresowych. Ciasto odstawić na 1 godziny do wyrośnięcia. Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi 9/02/2018 o godz. 12:00, czyli w Światowy Dzień Pizzy. Przełożyć ciasto do miski, posypać mąką i pozostawić w ciepłym miejscu 6. Przełożyć ciasto na kamień 15.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/fit-pizza-orkiszowa-konkurs/