Składniki na 1 porcję: 2 jajka, 20g ricotty, 15g otrębów pszennych (3 płaskie łyżki), garść drobno posiekanego koperku, przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, pieprz i sól ziołowa). Smażyć pod pokrywką z dziurką, na minimalnym ogniu, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej ulubionym tłuszczem. Chyba już zdążyliście zauważyć, że ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju naleśniki, omlety i placki i dziś mam kolejną propozycję na fit śniadanie. Jest to naleśnik (placek) z otrębów pszennych z dodatkiem ricotty. Kiedy wierzch się zetnie, na jedną połowę wyłożyć ulubione dodatki, przykryć drugą połową i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Jajka rozbełtać z ricottą, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać.