Mięso wyszło kruche i bardzo smaczne, polecam Składniki: 500g łopatki wołowej, 3 średnie cebulę czerwone (około 350g), 1 duża papryka czerwona lub żółta, 4 duże pomidory, 300g przecieru pomidorowego, 600ml wywaru lub przegotowanej wody, 1 pęczek bazylii, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka papryki cayenne, 1 łyżka cukru trzcinowego, sól i pieprz wg smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego. Na tej samej patelni obsmażyć mięso z obu stron, dodać cebulę, paprykę, pomidory i przecier wymieszany z wodą i przyprawami i drobno posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić przez około 2 godziny pod pokrywką z dziurką na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po godzinie sprawdzić w jakim stanie jest sos i w razie konieczności dodać jeszcze odrobinę wody lub wywaru.