Ciasto kokosowo-cytrynowe

Mikołaj
Ciasta
26.01.2018 19:38
Ciasto kokosowo-cytrynowe

Składniki na masę kokosowo-cytrynową: 300g wiórków kokosowych + 100g wiórków na wierzch ½ litra kefiru ½ litra śmietany kremówki 30% 2 galaretki cytrynowe 5 – 8 łyżek cukru pudru (do smaku) 100g białej czekolady 300g wiórków kokosowych zalewamy kefirem na minimum godzinę i wkładamy do lodówki. Składniki na biszkopt: 5 jajek 140g cukru cukru 10g maki ziemniaczanej 140g szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na wierzch ścieramy białą czekoladę, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstwawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier i miksujemy. Na koniec przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. (można zostawić nawet na całą noc) Galaretki rozpuszczamy w 500ml wrzącej wody, schładzamy. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Na spód ciasta wylewamy 3/4 przygotowanej masy, wyrównujemy. Puszysty biszkopt, lekki, orzeźwiający krem cytrynowy i biała czekolada – razem tworzą przepyszne połączenie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/ciasto-kokosowo-cytrynowe/