- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe:
1 szklanka ciepłego mleka
¼ szklanki roztopionego masła
5 łyżeczek cukru
1 jajko
3,5 szklanki mąki
szczypta soli
2 łyżeczki suchych drożdży
Składniki na nadzienie:
30 gram rozpuszczonego masła
½ szklanki cukru trzcinowego
3 łyżki cynamonu
Przepis
W dużej misce łączymy ze sobą szklankę ciepłego mleka, roztopione masło oraz cukier.
Całość mieszamy do połączenia się składników. W kolejnym kroku do naszej masy dodajemy jedno jajko oraz przesianą mąkę z dodatkiem szczypty soli oraz dwiema łyżeczkami suchych drożdży.
Całość wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta, które następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki prostokąt, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem trzcinowym połączonym z cynamonem.
Tak przygotowane ciasto zwijamy delikatnie w rulon i kroimy na małe kawałki o szerokości około 5 centymetrów.
Pojedyńcze kawałki ciasta układamy w niewielkich odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
I gotowe!