Drożdżowe ślimaczki z serem i cynamonem

Ann
Desery
24.11.2015 20:59
Drożdżowe ślimaczki z serem i cynamonem

Składniki

Składniki:

300 g mąki pszennej

25 g drożdży instant

30 g cukru

szczypta soli

150 ml letniego mleka

2 żółtka

40 g masła

Masa serowa:

300 g sera białego tłustego

1 jajko

1 żółtko

2 łyżki śmietany 18%

3 łyżki cukru waniliowego prawdziwego bądź opakowanie cukru wanilinowego

4 łyżki cukru pudru

Przepis

Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i cukier. Mleko podgrzać, ciepłe wlać do mąki. Wsypać drożdże instant bądź zrobić rozczyn ze świeżych. Na sam koniec dodać żółtka i miękkie masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Wykonanie: Ser przełożyć do miseczki i utrzeć go na gładko widelcem, dodać żółtko, jajko, cukier waniliowy i cukier puder, wymieszać. Na sam koniec dodać śmietanę- wszystko razem wymieszać na gładką masę.

Wykonanie drożdżówek: Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt. Na 3/4 części ciasta wyłożyć masę serową i ją rozsmarować. Ciasto złożyć na pół (tak aby przykryć ser) i zrolować. W między czasie przygotować blaszkę. Za pomocą ostrego nożna pokroić roladę w "plastry". Każdy z nich posmarować białkiem i pozostawić na blaszce do podwojenia objętości, każdą z drożdżówek posypać zmielonym cynamonem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, drożdżówki piec przez około 30 minut.