Dzisiaj znajdziecie u mnie przepis na pączki z budyniem w polewie czekoladowej, posypane orzechami pekan 😋 Zrobiłam je wczoraj, a zniknęły już wszystkie 😃 Składniki: ciasto: mąka pszenna 4 szklanki + mąka do podsypywania, jajka 4 szt, masło 100 g, cukier 4 łyżki, skorka z pomarańczy 1 łyżeczka, mleko 250 ml, drożdże świeże 50 g +3 łyżki ciepłego mleka + 1 łyżka cukru + 2 łyżki mąki, spirytus 20 ml, sol szczypta, nadzienie: budyń waniliowy słodzony 1 opakowanie, mleko 500 ml, polewa: czekolada mleczna 1 tabliczka, mleko 7 łyżek, dodatkowo: dowolne orzechy do posypania, tłuszcz do smażenia, Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy, dodajemy ciepłe mleko, mąkę i cukier. Takie smakołyki poprawiają mi humor nawet w najgorszy dzień😊 Niestety są bardzo kaloryczne.... ale raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na chwile zapomnienia Pączki wrzucamy na olej, przykrywamy pokrywką, gdy będą złociste przewracamy je na drugą stronę i smażymy je bez przykrycia. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 1h. W tym czasie sporządzamy nadzienie. Odstawiamy na oproszony mąką blat lub stolnice i przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte to wykładamy je na oprószony mąką blat i krotko wyrabiamy. W tłusty czwartek możemy przygotować faworki, oponki lub pączki z przeróżnymi nadzieniami. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i startą skórkę z pomarańczy. Pamiętajmy, że do podsypywania pączków używamy jak najmniej mąki, ponieważ w tedy pączki będą bardziej delikatne. Usmażone pączki odstawiamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Czekoladę łączymy z mlekiem i podgrzewamy na małej mocy palnika cały czas mieszając.