Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszną pastę z soczewicy i suszonych pomidorów ! Składniki: – ok. 100 g czerwonej soczewicy, – 5-6 kilka suszonych pomidorów, – ok. 600 ml bulionu warzywnego np. z tego przepisu lub w kostkach zakupiony w sklepie ekologicznym bez konserwantów, – 1-2 ząbki czosnku, – oliwa z oliwek*, – przyprawy ( sól, ostra papryka, zioła prowansalskie). sposób podania : ulubione pieczywo, grissini,krakersy lub chrupie pieczywo Przygotowanie: Do miski, robota kuchennego lub naczynia do blendowania wrzucamy suszone pomidory, soczewicę, czosnek i oliwę z oliwek (ok. 2 łyżki). Jeśli mamy bulion warzywny w kostkach soczewicę zalewamy wodą i dodajemy niecałą kostkę bulionu. Ilość oliwy jaką dodajemy do pasty zależy od tego jaką konsystencje pasty chcemy uzyskać. Możemy robić hummus z ciecierzycy (klasyka), soczewicy, bobu, grochu itp. Podajemy z ulubionym pieczywem, krakersami lub grissini.