Bułki mleczne

Nawoja
Śniadania
26.01.2018 11:28
Bułki mleczne

Bułki mleczne (składniki na ok. 10 sztuk) Rozczyn: 125 ml ciepłego mleka 150 g mąki pszennej tortowej 14 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/3 łyżeczki soli Wszystkie produkty wymieszać i odstawić do rozpoczęcia wyrastania. Ciasto właściwe: 450 g mąki pszennej tortowej 250 ml ciepłego mleka 60 ml wody 2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli 3 łyżki oleju z pestek winogron mąki ryżowej 1 łyżeczka oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cukru pudru 40 ml wody Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 15 min. do napęcznienia. Posmarowane bułki odstawić do podrośnięcia na ok. 10 min. Smarowidło na skorupkę: 5 g świeżych drożdży szczypta soli 1/3 szkl. Całość wyrabiać ok. 15-17 min. aż ciasto zrobi się elastyczne i będzie odchodzić od ręki/haka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2018/01/buki-mleczne.html