200 g mąki pszennej100 g zimnego masła3 łyżki cukru3 łyżki zimnej wodyszczypta solijajko + odrobina mleka - do posmarowania tarty2 łyżki bułki tartej3 jabłkacynamon3 łyżki masła - ewentulaniedodatkowo: solony karmel np. zprzepisu Ręcznie lub mikserem wyrobić całość na gładkie ciasto, które zagnieść w kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła, przenieść na blaszkę, a środki posypać bułką tartą, zostawiając około 2 cm margines. Po orkiszowej galette ze śliwkami naszła mnie ochota na mini tarty w wersji z jabłkami i cynamonem. Do tego niedawno odkryty przeze mnie domowy solony karmel i mamy deser jak z najsmaczniejszej cukierni, a nawet powiedziałabym że o niebo lepszy... Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i lodowatą wodę. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 4 części.