Składniki na około 60 pierogów: – 150g pieczonej dyni – 150ml wrzątku – 2 łyżki oleju rzepakowego – 1 łyżeczka soli – 1 jajko – około 4-4,5 szklanki mąki pszennej Do farszu użyłam 400g pieczonej dyni, 200g sera typu feta, 2 garście drobno posiekanej bazylii, 2 garście drobno posiekanej kolendry, 1 płaską łyżeczkę papryki cayenne Dla wszystkich miłośników wyrobów z pieczonej dyni mam przepis na pyszne pierogi z ciasta dyniowego (parzonego), nadziane dynią i słonym serem z bazylią i kolendrą. Do miski zetrzeć dynię na tarce na drobnych oczkach, wsypać 2 szklanki mąki i sól- wymieszać dokładnie. Odstawić na 3 minuty, następnie wbić jajko, wymieszać, dodać resztę mąki i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. W misce rozgnieść widelcem pieczoną dynie razem z serem, dodać posiekaną zieleninę i paprykę i wszystko dokładnie wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i odrobiny oleju, wrzucić pierożki do gotującej się wody, delikatnie zamieszać. Gotowe ciasto włożyć do oprószonej mąką miseczki, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut by odpoczęło.