Sok porzeczkowo-malinowo-różany

Nawoja
Przetwory
25.01.2018 11:36
Sok porzeczkowo-malinowo-różany

Można wykorzystać: gruszki, jabłka, maliny, jagody, jeżyny, porzeczki, pigwy, agrest, czarny bez (na pewno zrobię!!), aronię, czereśnie i wiśnie (w przypadku tych owoców warto zaopatrzyć się w drylownicę i przed zasypaniem cukrem pozbyć się pestek - dzięki temu owoce puszczą więcej soku), rabarbar i oczywiście truskawki. |sokownik w akcji| (https://www.garneczki.pl/ |gotowy sok w butelkach z kapslem| zobacz tutaj |szklany dyspenser z kranikiem| |szklanka z pokrywką i słomką| do kupienia tutaj |drylownica do wiśni i czereśni| zobacz tutaj Wpis został napisany we współpracy ze sklepem Garneczki.pl Sok porzeczkowo-malinowo-różany (składniki na ok. 2 l soku) - 2 kg czarnej porzeczki - 0,5 kg malin - 1 szklanka płatów róży (użyłam rosy rugosy) - 200-300 g cukru (dałam 200 g) Sokownik składa się z 4 części - garnka na wodę, części z lejkiem i wężykiem, części dziurkowanej oraz pokrywki. Na garnek stawiamy środkową część sokownika, tj. część z lejkiem i zamkniętym wężykiem (tutaj będzie gromadził się sok) Podczas letnich spotkań na świeżym powietrzu świetnie sprawdzi się dyspenser do napojów - każdy z gości obsłuży się sam, wystarczy tylko podstawić szklankę, odkręcić kranik i gotowe! Aby sok nabrał niesztampowego charakteru można zmieszać kilka rodzajów owoców (jabłko-rabarbar, jabłko-agrest), dodać zioła (świeży tymianek, miętę, melisę lub kwiaty czarnego bzu), przyprawy (laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu, ziarna kardamonu, laskę wanilii) albo korzeń imbiru. Teraz skupiam się na sokach - sprawdzą się nie tylko do podkręcenia smaku wody czy herbaty. Nie ma nic prostszego - wsypuję wybrane owoce, zasypuję cukrem, włączam palnik i po ok. 1 h mam gotowy domowy sok. Na bazie takiego soku można wyczarować krzepiącą nalewkę, kisiel czy sos do naleśników ;) Swoje sokowe przetwory przygotowuję w sokowniku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2017/07/sok-porzeczkowo-malinowo-rozany.html