Składniki: (na 5 sztuk) 250g mąki pszennej tortowej 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła lub margaryny 1 jajko około 5 łyżeczki niskosłodzonej konfitury jagodowej nadzienie cukiernicze o smaku waniliowym Lauretta listki świeżej mięty do dekoracji Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości foremek czy grubości ciasta (u mnie około 15 minut, tartaletki powinny być łanie zarumienione. zapraszam na przepis 🙂 Tartaletki z konfiturą jagodową i kremem waniliowym Tworzymy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Dziś zapraszam Was na wspaniałe tartaletki z konfiturą jagodową i kremem waniliowym. Na każdą tartaletkę nakładamy około 1 łyżeczki niskosłodzonej konfitury jagodowej. Zwłaszcza, gdy przy małych żywiołowych dzieciach (jak moje) macie naprawdę mało czasu na przygotowanie deseru. Do przygotowania tartaletek użyłam nowości od Lauretta, pysznego nadzienia cukierniczego o smaku waniliowym. Tartlatki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Po tym czasie wylepiamy ciastem foremki na tarlatelki (foremki wcześniej smarujemy masłem).