Pastelowy sernik na zimno (składniki na tortownicę o średnicy 19-24 cm) - 250 g mocno schłodzonego serka mascarpone - 330 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% - 4 łyżki cukru pudru - 165 g serka homogenizowanego waniliowego (typu Danio) - 250 g jogurtu naturalnego (typu greckiego) - 1 galaretka cytrynowa i 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 150 ml wrzątku - 1 galaretka o smaku owoców leśnych rozpuszczona w 200 ml wrzątku - ok. 10-15 sztuk okrągłych herbatników - 100 g borówek amerykańskich Rozpuszczone galaretki odstawiamy do przestudzenia. Na nie wylewamy resztę kremu, a na wierzch wykładamy borówki (należy je wcisnąć w krem). Następnie hartujemy galaretkę cytrynową z żelatyną, dodając do niej 1 łyżkę kremu sernikowego. Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieszczamy w misce (wszystko razem) ubijamy na gładki krem. Odkładamy 1 czubatą łyżkę kremu sernikowego (będzie nam potrzebna do zabarwienia leśnej galaretki). Końcówką widelca robimy esy-floresy, a następnie wstawiamy do lodówki na min. 3-4 h, a najlepiej całą noc.