Domowy gyros z frytkami

Bernadeta
Obiad
24.01.2018 17:50
Domowy gyros z frytkami

Domowy gyros z frytkami - 2 piersi z kurczaka - olej do smażenia - łyżeczka oleju sezamowego - frytki - sałatka - sos jogurtowy przyprawa gyros (na 2 piersi): - 1 łyżka słodkiej papryki - 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki - 1/2 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu - 1 i 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 1/2 łyżeczki mięty - 1/2 łyżeczki rozmarynu - 1/2 łyżeczki tymianku - 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy (utłuczona w moździerzu) - szczypta soli (ok 1/3 do 1/2 łyżeczki) sałatka: - 1/2 kapusty pekińskiej - 2 pomidory - marchewka - papryka czerwona - łyżka pestek dyni - świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: - 200 ml jogurtu (najlepiej gesty, który się nie rozpłynie) - 2 ząbki czosnku - łyżeczka suszonej mięty - łyżeczka natki pietruszki - świeżo mielony pieprz Sos. Chcę wam udowodnić, że nie trzeba kupować takich produktów, bo taki posiłek w domu własnoręcznie wykonany od A do Z jest równie szybki, łatwy i o wiele smaczniejszy. W sklepie przeczytała skład gotowej mieszanki, a w domu w oparciu o zioła i przyprawy skomponowała swoją własną przyprawę gyros. Wymieszać dokładnie z przyprawą gyros i łyżeczka oleju sezamowego (jeśli nie macie można pominąć ten składnik). Odstawić mięso na kilka godzin do lodówki, ale jeśli macie mało czasu to można także usmażyć od razu na oleju. Usmażone mięso odsączyć z oleju, podać na talerzu z frytkami, sałatką i sosem jogurtowym. Sałatka: kapustę pekińską poszatkować, pomidory i paprykę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2014/01/domowy-gyros-z-frytkami.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta