Makowiec z jabłkami (japoński)

Nawoja

Ciasta

24.01.2018 17:32

Makowiec z jabłkami (japoński)

kaszy manny - 4 jajka (osobno białka i żółtka) - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 2 małe jabłka obrane i starte na dużych okach (waga przed obraniem: 280g, po starciu: 135g) - 110 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru Następnie dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując. Wtedy wypiek będzie po prostu nieco niższy. (składniki na tortownicę o średnicy 19cm, można upiec w max. 24cm) - 425 g gotowej masy makowej z puszki (puszka o wadze 850g) - 1/3 szkl. Mniam! P.S: piekłam go w małej tortownicy (19cm), ale spokojnie możecie upiec go w maksymalnie 24cm. Najlepiej kroić go następnego dnia, po nocy spędzonej w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce, bo się zeschnie). Z połowy zrobiłam drożdżowe racuchy z nadzieniem makowym na obiad, no i została druga połowa. Pieczenie Temperatura: 170-175ºC Czas: ok. 55 min. Makowiec należy studzić w formie.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2018/01/makowiec-z-jabkami-japonski.html