Chałka kakaowa

Nawoja
Ciasta
05.07.2019 11:43
Chałka kakaowa

Chałka kakaowa (składniki na 1 dużą chałkę pieczoną w keksówce 24x11) - 430 g mąki pszennej tortowej - 170 ml letniego mleka - 20 g świeżych drożdży - 100 g cukru pudru - 6 żółtek - 10 g gorzkiego kakao - 80 g stopionego, przestudzonego masła Z mleka, drożdży i 30 g cukru pudru zrobić rozczyn. Wpis został napisany we współpracy z firmą Favi.pl, gdzie nabyłam mój niezwykle wygodny leżak (rozkłada się na płasko - świetnie się na nim opala!) i praktyczny stolik (składany, zajmuje niewiele miejsca, ale jest bardzo stabilny i solidnie wykonany). Jeśli macie ochotę podejrzeć więcej kadrów z naszej oazy, to zapraszam na mój profil na Instagramie (@cake.caprice), gdzie dzielę się na bieżąco działkowymi kadrami :) To nasz azyl. --------------------------------------------------------------------- Swoją drogą, wszelkie wypieki drożdżowe świetnie nadają się na imprezy pod gołym niebem, grille, pikniki itp. Chałka, dzięki dużej ilości masła i żółtek jest bardzo puszysta i delikatna. Dzieci mają swój kącik rozrywki (basen, trampolinę, piaskownicę, huśtawki), a my z mężem kawałek zieleni, kawałek natury, który łapczywie chłoniemy, gdy tylko uda nam się wymknąć z miejskiego bloku. Pozostawić do podrośnięcia na ok. 30-45 min. (w zależności od temp. pomieszczenia). Uformować baton, podzielić go na 6 równych części i wsadzić je obok siebie do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. W mojej krainie szczęścia, którą jest działka, tak właśnie jest! Błogo, sielsko, starodawnie, idealnie nieidealnie, przytulnie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2019/07/chaka-kakaowa.html