Kruche babeczki z orzechami laskowymi (składniki na 24 babeczki) - 200 g mąki - 125 g zimnego masła - 1 żółtko - 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12%/18% - 70 g cukru pudru Masa orzechowa + dodatki - 110 g zmielonych orzechów + 24 całe orzechy - 1/2 szkl. cukru dark muscovado - 1 łyżka brązowego rumu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 jajko - 20 g roztopionego masła Ciasto wyjmujemy i podsypując mąką wałkujemy na ok. 2-3 mm. Gorące babeczki wyciągamy z formy (przekręcamy w formie i podważamy wykałaczką) i studzimy na kratce. inspiracja: Dopasowujemy naczynie (np. filiżanka do espresso) i wykrawamy kółka niewiele większe niż średnice otworów w blaszce na minimuffinki. Polecam je przede wszystkim z orzechami laskowymi, możecie jednak użyć innych - włoskich, pekan, migdałów, nerkowców. Gdy babeczki się schłodzą nadziewamy je po brzegi masę orzechową i wtykamy całego orzeszka.