Sezonowe warzywa Zima – co jeść zimą

Agata
Obiad
23.01.2018 20:13
Sezonowe warzywa Zima – co jeść zimą

Mi smakuje ;) Jarmuż nie jest powszechnie znanym warzywem w Polsce, choć ostatnio wraca do łask, a na moim blogu koktajl z jarmużu cieszy się dużym powodzeniem – nie dziwne, bo smaczny i zdrowy jest :) Wszystkie przepisy z jarmużem – klik. Choć zupa krem z selera z mleczkiem kokosowym skradła mojego serce już od pierwszej łyżki, a czasem mam ochotę na sałatkę z selera z majonezem. Kapuśniak z ziemniakami Lubiłam kapuśniak mojej babci – zawsze z kiszonej kapusty, zawsze z mięsną wkładką i zawsze z porcją gniecionych ziemniaków. Robi się je bardzo łatwo, choć tak samo łatwo jest spalić ;) Hummus z burakami Pyszne urozmaicenie hummusu – polecam zwłaszcza gdy robisz imprezę i podajesz różne pasty do warzyw – zamiast samego hummusu, zrób hummus z burakami także (a tu jeszcze inne propozycje na hummus) Cebula i czosnek przepisy Nie chcę powtarzać tego co już ktoś zrobił, dlatego u mnie oprócz listy warzyw znajdziesz też pomysły na dania z tymi warzywami w roli głównej – niestety nie do wszystkich będą przepisy i zdjęcia, ale do większości tak. Sezonowe warzywa Zima, czyli co jeść w Zimie W zimie przeważają głównie warzywa korzeniowe i liściaste- zwłaszcza kapustne. Sałatka z pieczoną dynią W sumie mam kilka sałatek z pieczoną dynią, ale najczęściej chyba robię sałatkę z dynią i quinoa. Ja uwielbiam zupę krem z topinambura z oliwą truflową lub olejem sezamowym, a także chipsy z topinambura. Obierz kalarepę i pokrój w paluszki, podaj z jakimś sosem na bazie jogurtu lub z hummusem i przekąska na imprezę jak znalazł. Zwykle stanową u mnie element bazy do gotowania bulionu, jednak polecam Ci zrobic także chipsy z pasternaku lub pietruszki – pokrój je na kształt frytek, wymieszaj z odrobiną oliwy i przypraw i upiecz. Kapusta z grzybami Uwielbiam kiszoną kapustę, duszoną z suszonymi grzybami, z dużą ilością suszonych grzybów leśnych. Zupa krem z dyni, ciasto dyniowe czy makaron z dynią często pojawiają się na moim stole. Roladki z kurczaka faszerowane pieczarkami i porem Kolejna propozycja na kurczaka na obiad z porem. Jeszcze w modzie jest ciasto z fasoli, którego nie robiłam, ale robiłam ciastka z fasoli! Przepisu na gołąbki na blogu nie mam, ale za to na pyszny bigos, kapuśniak czy kapustę z grzybami już tak. Potem je polubiłam, ale tylko w formie ćwikły z chrzanem (jadłam zamiast pasty na chleb) lub ze śmietaną, potem znów mi się odmieniło. Ponieważ trudno mi wybrać kilka to podzielę się tymi, które pierwsze przyszły mi na myśl :) Więcej przepisów na dania z dyni tutaj. Pieczarki zamiast z cebulą przesmaż z porem – delikatniejszy smak i równie pyszny. Sałatka z roszponką, pieczoną dynią i quinoa Bardzo smaczna i sycąca sałatka z pieczoną dynią, quinoa, suszonymi pomidorami i groszkiem. Ale polecam Ci zrobić zapiekane łódeczki z cykorii z mięsem lub np. kaszą i pieczarkami. Zupa krem z topinambura Kremowa, lekko słodkawa Z czym kojarzą Ci się ziemniaki? Mam nadzieję, że wpis Sezonowe warzywa Zima przypadł Ci do gustu – jeśli chce mieć pewność, że nie przegapisz kolejnych wpisów z tego cyklu to koniecznie zapisz się na mój newsletter Zupa krem z kalarepy Prosta i delikatna zupa krem z dodatkiem zielonego groszku. Przecież przez trzy miesiące nie będziemy jeść śledzi w śmietanie z pyrami, kopytek czy bigosu – nawet jak bardzo lubimy te potrawy ;) Chipsy z topinambura Świetna przekąska na imprezę lub przed TV w zastępstwie chipsów ze sklepu. Co prawda często nie pojawiają się na moim stole, ale lubię zapiekankę ziemniaczaną, placki ziemniaczane oraz puree z ziemniaków. Sałatka z chipsami z topinambura Roszponkę mogłabym jeść na okrągło, jedyne co mnie w jej denerwuje to niezliczona liczba tych małych korzonków, które warto usunąć – czasem je zostawiam i zjadam, bo nie chce mi się ich usuwać. Por też nie pojawia się często w mojej kuchni, choć muszę to zmienić, bo przyznam, że wolę pora od cebuli – jest delikatniejszy w smaku. Można oczywiście zrobić marynowany czosnek lub czosnek w oleju, syrop z cebuli lub marynowaną cebulę. Sałatka z brukselką i soczewicą Brukselka zrumieniona na patelni, soczewica brązowa i płatki migdałowe – pyszne i sycące danie. Podobnie jak chipsy z buraków to świetna przekąska przed TV lub na imprezę. Tu niestety też nie podzielę się sprawdzonym przepisem z bloga, bo go nie mam. Dań z brukselką nie ma u mnie wiele na blogu. U mnie na myśl przychodzą tłuczone ziemniaki podane z kotletem schabowym, frytki i chipsy ziemniaczane ze sklepu. Rzepa przepisy Rzepa często pojawia się w moim domu, ale najczęściej jako dodatek do sałatek zamiast rzodkiewki lub na kanapkach. Jajecznica na śniadanie to jest to, zwłaszcza z dodatkiem pomidora. Zapraszam :) Wszystkie przepisy z kapustą – klik. Wszystkie przepisy z porem – klik. Wszystkie przepisy z brukselką – klik. Wszystkie przepisy z burakami – klik. Koktajl z jarmużu Zdrowy i bardzo smaczny, bez cukru – słodyczy dodają owoce takiej jak banany, pomarańcze i jabłko. Najczęściej jadam ją po prostu ugotowaną, a jak mam więcej czasu tu przyrządzam ją w mojej ulubionej wersji – pieczona brukselka lub zrumieniona na patelni. Wszystkie przepisy z roszponką – klik. Wszystkie przepisy z ziemniakami – klik. Wszystkie przepisy z kalarepą – klik. Wszystkie przepisy z marchewką – klik. Wszystkie przepisy z topinamburem – klik. Wspaniale smakują w sałatkach i daniach z makaronem lub kaszą. Roszponkę zjadam zwykle zjadam w formie sałatki, jak pewnie większość z Was. No tu raczej trudno o dania z tymi warzywami w roli głównej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.eksperymentalnie.com/sezonowe-warzywa-zima-co-jesc-zima/