Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym

Zupy
23.01.2018 12:28
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym

Składniki (dla 3-4 osób): 400 g filetu z kurczaka 3 łyżeczki czerwonej pasty curry 2 szalotki lub 1 mała czerwona cebula 1 niepełna, płaska łyżka oleju kokosowego 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 2 łyżeczki sosu sojowego (najlepiej o obniżonej zawartości soli) 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki ciętej trawy cytrynowej 2 liście kaffiru 4 szklanki wody 200 ml mleczka kokosowego (z puszki o wysokiej zawartości miąższu kokosowego) 200 g makaronu ryżowego świeża kolendra do podania Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym. Mój Mąż już został jej fanem nr 1, więc na pewno na stałe zagości w naszej kuchni : ) Przesmażyć i po ok. 2 minutach dodać sos sojowy, sos rybny, imbir, trawę cytrynową, pokruszone liście limonki kaffir, wodę i rozmieszane mleczko kokosowe. Jeśli lubicie tajską kuchnię, zupa tajska z makaronem ryżowym i kurczakiem podbije Wasze serca : ) Mocno aromatyczna i pikantna, a przy tym bardzo prosta i szybka do przygotowania. Dodać paprykę pokrojoną w paski oraz chili pokrojone w plasterki, pozbawione pestek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/zupa-tajska/