Składniki: 500g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego, może też być drobiowe), 150g twarogu półtłustego, 1,5 cebuli, 4 ząbki czosnku, 1 pęczek pietruszki, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka pieprzu, sól wg smaku, 50ml przegotowanej wody. W tym czasie, na patelni rozgrzać olej, zeszklić połówkę cebuli pokrojoną w drobną kostkę, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i cukinię, resztę drobno posiekanej pietruszki, przyprawy, wymieszać dokładnie i smażyć przez około 5-7 minut. 1 cebulę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać mięso, twaróg, czosnek przeciśnięty przez praskę, pół pęczka drobno posiekanej pietruszki, przyprawy, wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Z farszu uformować kulki, zrobić palcami wgłębienie, formując tarteletki, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dodatkowo: 100g cukinii, 100g pieczarek, 70g sera żółtego, 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego.