Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna – 253,2 kcal białko – 7,4 g tłuszcze – 6,5 g węglowodany – 46,8 g mąki 1 jajko 150 ml mleka 15 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 30 g oleju marmolada domowej roboty (500 g mrożonych malin lub truskawek gotować na małym ogniu, mieszając aż do odparowania wody) Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie i wsypać do niego pokruszone drożdże, posypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie posmarować mlekiem lub roztrzepanym białkiem jaja, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez około 15 – 20 minut. Kiedy zacznie odrywać się od ręki, uformować kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.