piegusek 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mąki pszennej 125 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatki 1 duży budyń śmietankowy ( na 3/4 l mleka ) 120 g miękkiego masła 600 ml mleka 3 łyżki cukru puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe Szkalnka do odmierzania o pojemności 250 ml. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do suchego patyczka ok 35 minut. Na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała. Na jeden blat wyłożyć ok 2/3 kremu budyniowego. Potem dodać mak a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Na koniec dodać roztopione masło.