Ciasto mleczna kanapka

Alina
Ciasta
21.01.2018 19:45
Ciasto mleczna kanapka

Składniki: - Ciasto czekoladowe: - 5 jajek - 1 szkl cukru - 3/4 szkl oleju - 0,5 szkl śmietany ukwaszonej 15% Łowicz - 1,5 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa - 3 łyżki kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka przyprawy do pierników - Krem: - 125 ml mleka - 5 łyżek cukru - 250 g masła - 200 g serka homogenizowanego (zwykły lub waniliowy) - 2,5 szkl mleka w proszku pełnotłuste - 2 łyżeczki esencji waniliowej - Polewa: - 100 g czekolady mlecznej - 60 g masła Ciasto czekoladowe: Mąkę, kakao, proszek, przyprawę i sodę przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno. Krem rozsmarować na jednym placku ciasta przykryć drugim plackiem i odłożyć do schłodzenia na około 1 godzinę. Zmniejszyć obroty miksery na najwolniejsze i na przemiennie wlewać olej i dodawać po łyżce śmietany. Na końcu dodawać porcjami mleko w proszku i ucierać do momentu połączenia się składników. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Jeśli krem będzie rzadki włożyć na kilka minut do lodówki by lekko stężał. Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni góra dół z termoobiegiem. Ciasto wylać do formy o wymiarach 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Gdy białka będą sztywne i lśniące dodać żółtka i ubić na sztywną masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2018/01/ciasto-mleczna-kanapka.html