Kluski na parze ze śliwkami W sezonie śliwkowym nie może u mnie zabraknąć klusek na parze ze śliwkami. Po więcej informacji na temat Multicooker Camry CR 6408 tutaj. - 500 g mąki pszennej Młyn Kopytowa - 0,5 łyżeczki soli - 1 większe jajko - 2 łyżki masła - 5 łyżek zimnej wody - 3 łyżki cukru - 3/4 szkl mleka - 40 g drożdży świeżych - śliwki świeże - masło - cukier brązowy Teraz jest mi jeszcze szybciej i łatwiej bo mam Multicooker Camry CR 6408 w którym można gotować na parze i tak też ugotowałam te kluski. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy i za pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Najlepsze są ze świeżymi śliwkami chociaż wiem, że są osoby które robią z mrożonymi śliwkami ale dla mnie to już nie to samo. Dokładnie zlepić i na podsypanej mąką stolnicy ułożyć zlepieniem na spodzie. Zamknąć pokrywę, za pomocą pokrętła ustawić czas i funkcję gotowania na parze steam i gotowe. Tą wersję ja lubię najbardziej i staram się wykorzystać czas jesiennych zbiorów na maksa.